ZPRÁVY Z MIYABI - BLOG NEJEN O JAPONSKÉ KUCHYNI
NEWSLETTER MIYABI - 20.11.2025
NOVINKY, AKCE A INSPIRACE ZE SVĚTA MIYABI!
NEWSLETTER MIYABI - 20.11.2025
MILÍ HOSTÉ, MILÍ PŘÁTELÉ!
Rok si neúprosně razí svou cestu – je téměř konec měsíce listopadu. Větve stromů jsou už téměř prázdné, bez listí a krajina kolem nás zhnědla. Jaká asi bude letos zima, ptáme se a v pošmourné dny na nás doléhá obava, jestli zvládáme a zvládneme… Všechno tohle nějak k listopadu patří a pro povzbuzení možná pomůže připomenout si japonské Nichi Nichi kore Kou Nichi, tedy že Každý den je můj oblíbený den.
My v Miyabi řešíme novou situaci v zasílání našich dopisů. Těm jsme vždy říkali newslettery a mně osobně dělalo velkou radost, když jste mi občas napsali nebo řekli, že je rádi čtete. Nyní však musíme změnit systém jejich rozesílání a máme problém: od některých z vás nám chybí písemně potvrzený souhlas se zasíláním, a tím nesplňujeme požadavky evropského nařízení GDPR. Rádi bychom tuto situaci napravili, a proto vás prosíme: pokud si přejete naše dopisy z Miyabi dostávat i nadále, udělte nám prosím svůj souhlas se zasíláním zde: Přihlášení k odběru zpráv z Miyabi. Jen tak vám budeme moci i v budoucnu psát o událostech v Miyabi a vy nepřijdete o pozvání na hostiny, workshopy, čajová setkání, setkání kolem kimon ani o další gastronomické a kulturní události, které v Miyabi připravujeme.
WAGASHI WORKSHOP V MIYABI
Nejnovější akcí pro vás je wagashi workshop. Naše japonská cukrářka Aiko-san pro vás připraví tradiční hmotu a vy si pod jejím vedením můžete vymodelovat krásný kousek cukroví nerikiri – své malé, jedinečné umělecké dílo. Pokud vás svět wagashi láká ještě hlouběji, přečtěte si na našem webu blog s názvem Wagashi – plod harmonie, kde se o tomto jemném cukrářském umění dozvíte více. Setkáme se v tichém prostředí zenového domečku, které samo o sobě vytváří klidný a inspirativní prostor. Já tam budu s vámi a přetlumočím vše, co bude třeba, aby se každý mohl plně ponořit do tvoření. Na úvod si vychutnáme šálek čaje a malé cukroví – a touha vzít do rukou hmotu a tvořit nás pak přirozeně vtáhne do svého světa. Hotové wagashi si samozřejmě budete moci odnést domů. První listopadový termín byl hned po vyhlášení vyprodaný, a proto přicházíme s dalším – tentokrát prosincovým setkáním.
Kdy: 4.prosince od 17:00. Kde: Miyabi – zenový domeček. Cena: 300 Kč / osoba. Rezervace: ZDE
OCHUTNÁVKA ČAJŮ A WAGASHI V HARMONII WA
Wagashi je nerozlučně spjato se zeleným čajem, a proto jsme se rozhodli vytvořit další příležitost k setkání v zenovém domečku – tentokrát u ochutnávky japonských čajů. Zveme vás na společné posezení věnované práškovým čajům matcha i sypaným čajům wakocha a oolongcha. Připravíme několik druhů wagashi a vy si budete moci sami vyzkoušet, jaké cukroví nejlépe ladí s jednotlivými chutěmi čaje. Každý šálek tak bude malým dialogem mezi sladkostí a jemnou hořkostí, mezi tradicí a osobním prožitkem. Podrobnosti k události a rezervace naleznete na stránkách Martina Labudíka a jeho Nagomi Tea.
Kdy: 29. listopadu Kde: Miyabi – zenový domeček Cena: 500 Kč / osoba / jedno seki
1. seki: 13:00 – matcha a wagashi, spojené s ukázkou čajového obřadu
2. seki: 15:30 – wakocha, oolongcha a wagashi
Při autentickém čajovém setkání ochakai myslí hostitel také na to, aby byli hosté na pití čaje dobře připraveni. Proto se tradičně podává i jídlo typu kaiseki. Také my jsme na vás mysleli a nabízíme možnost objednat si speciální obento, připravené jen pro tuto příležitost a za zvýhodněnou cenu. Vybrat si můžete ze tří variant, s kuřecím nebo tofu teriyaki a verzi s lososem.
Čas podávání obenta: 12:00 nebo 15:00 Cena: 300 Kč
VÁNOČNÍ VEČÍRKY V MIYABI
Vánoční čas je krásnou příležitostí k setkávání s přáteli, kolegy i blízkými. Miyabi se vám v tomto období nabízí jako skvělé místo pro firemní i soukromé vánoční večírky, večeře a slavnostní setkání. Naše restaurace pojme celkem 35 hostů a můžete si vybrat, zda bude večer patřit jen vám v celé restauraci, nebo v jedné z jejích částí. Přední část (20 míst) je ideální pro družné večery s menu formou Sushi Tabehoudai – All You Can Eat, kdy náš japonský šéfkuchař připravuje sushi přímo před hosty a večer se proměňuje v živou hostinu plnou chutí. Tatami místnost (15 míst) nabízí naopak klidnější atmosféru pro soustředěné vychutnávání několikachodového zimního menu kaiseki, vytvořeného jen pro vaši příležitost, s důrazem na sezónnost, harmonii a krásu servisu. A aby byl večer skutečně výjimečný, můžete jej obohatit o řízenou degustaci:
– Sake – 5 vzorků / 800 Kč / osoba (s Dagmar Kadlecovou, jedinou certifikovanou sake sommelierkou v Česku)
– Nikka whisky – 5 vzorků / 800 Kč / osoba (s Kryštofem Hrdinou, Nikka Whisky Ambassador)
Rezervujte si svůj termín včas – vánoční dny se plní rychle. Ať se na vás v Miyabi dostane.
Ani to však není z Miyabi vše. Na prosinec připravujeme naše již klasické Vánoční obento, které vám nabídneme od 2. prosince. Dvoudenní oslavu Vánoc v zenovém domečku a na zahrádce Miyabi, spojenou s malým vánočním trhem pro Vás připravujeme na sobotu a neděli 13-14.prosince, tedy na 3.adventní víkend ve spolupráci s Nagomi Tea. Podrobnosti se dozvíte v našich nových „Dopisech z Miyabi“, které by vám měly dorazit začátkem prosince, případně na našich webových stránkách, či stránkách Nagomi Tea.
Moc vám přeji, abyste do dnů konce listopadu i do dnů, kdy začne předvánoční shon, měli na každý den to správné ladění a taky trpělivost. V Nichi Nichi kore Kou Nichi to Kou znamená mít rád, a to tak upřímně, jako matka miluje své dítě. Tak to totiž v tom znaku Kou je. Levá polovina znaku je znak pro ženu a pravá polovina je pro dítě. 好 Mějme tedy rádi sebe stejně jako všechno kolem nás a určitě dobře pořídíme. Na každý den! Vše krásné,
Vaše Miyabi Darja