ZPRÁVY Z MIYABI - BLOG NEJEN O JAPONSKÉ KUCHYNI
NEWSLETTER MIYABI - 10.6.2025
NOVINKY, AKCE A INSPIRACE ZE SVĚTA MIYABI!
NEWSLETTER MIYABI - 10.6.2025
Milí hosté, milí přátelé!
Minulý týden na vernisáži IRO v Japonském informačním a kulturním centru v Hellichově ulici mě zaujalo slovo, které je víc, než se může zdát. Vnímala jsem s radostí, že jeho filozofický obsah je důležitý pro ty, kteří tuto nádhernou výstavu fotografií vytvořili i kdo přišli na vernisáž. Nadaní mladí krásní lidé! To slovo zní: mottainai. Jeho část mottai znamená hodnota nebo důležitost a nai je popření, tedy že ta hodnota není, že se stírá a že se s ní plýtvá. Proto se mottainai dá přeložit jako „jaká škoda“, „jaké plýtvání“ nebo i „tohle by si zasloužilo něco víc“. Asi každý z nás občas pociťuje lítost, že něco, co má své opodstatnění, svou hodnotu, co by ještě mohlo sloužit, je promarněné a proplýtvané. Zahozené na smetiště. Někdy to doslova rve srdce. A když to tak je, pak je třeba se zamyslet, co by se s danou věcí mohlo udělat trochu líp, třeba ji nějak znovu a jinak použít.

Moji zaměstnanci si možná někdy říkají, že to přeháním, když jim hlasitě vyčítám, že nějaká surovina přišla nazmar. Ale mne to opravdu rozzlobí. „Mottainai! Mottainai! Vy to nevidíte?“, ptám se a opakuji to. Hodně krát. A mám důvod. V japonské gastronomii je jeden hodně důležitý koncept, říká se mu kansha a vyjadřuje smysl pro poctu všemu a všem, kdo se podíleli na tom, aby se daná surovina jako jídlo dostala na stůl a byla co nejchutnější a nejkrásnější. Kansha je nedílně spojená s ideou kondate zukushi, tedy vytvoření si menu tak, aby se z dané suroviny využilo všechno. Když všechno, tak tomu se pak říká ichi motsu zen shoku a znamená to „sníst tu surovinu celou“. Jen tak je totiž možné upřímně poděkovat za dar, že si něco mohu vychutnat. Kansha je příliš filozoficky vykládaná idea, nelehce uchopitelná, ale každý hned víme, když je něco mottainai.
Mottainai může být i to, kdybych v létě, kdy je čas lilku, lilek ignorovala a nezařadila do našeho sezónního kaiseki menu. Navíc, takový vychlazený lilek vařený v silném dashi a zázvoru nádherně chutná v parném letním dnu. Osvěží. Osvěží i chakintamago s krevetkou, také pěkně vychlazené. A nebo hiyeyakko hedvábné tófu. Tohle letní jídlo to má už v názvu – hiye znamená chladný. Příjemná je také polévka misoshiru s letním tmavým miso. Možná si už některá letní jídla z naší nabídky pamatujete a těšíte se na ně. Možná si pamatujete i některé naše letní mističky. Jestli ano, pak vás určitě zlákají chutě drobných jídel i estetické ztvárnění našeho letního kaiseki 2025. Na našem jídelníčku bude letní kaiseki již brzo.
Už nějaký čas mám na mysli, že je mottainai, že lidé ví jen málo o japonském sake. Přitom je tak výtečné! Také se mu říká rýžové víno, i když postup výroby se spíše blíží pivu. Sake je skvělý nápoj, který umocňuje chuť japonských jídel a zážitkem může být i jako samotné bez jídla. Není to aperitiv, je to sake. Ano, sake je oproti vínu dražší, ale to je proto, že se dovoz sake z Japonska stále příliš prodražuje. I tak stojí za to začít sake poznávat. Přemýšlela jsem, jak naložit s tím pocitem mottainai a před rokem a půl jsem založila klub milovníků sake. Říkáme si Sakemilci a scházíme se v zenovém domečku jednou za měsíc, někdy za dva. Členové jsou znalci sake a vína. A Japonska. Už jsme vypili a ohodnotili hodně láhví sake – ty dvě řady sake na obrázku, ty máme v paměti. Každý takový večer má nějaké téma, jako třeba sake ze stejného sakevaru, připravované stejnou metodou, ze stejné rýže, ale na jiné půdě. Výrazné téma bylo například sake a čokoláda.
Nedávno jsem si uvědomila, že je mottainai, když se těšíme z dobrého sake jen v našem uzavřeném kruhu přátel. Proto jsme se spolu s Dagmar Kadlecovou, významnou someliérkou sake, která je také členkou klubu, dohodly, že nabídneme zkušenost se sake všem, kdo projeví zájem. Tak vznikla Miyabi nabídka Sake Omakase. To nejbližší Sake Omakase setkání je už příští týden 17. června od šesti večer. Nejprve jsme chtěly různá sake párovat s jídlem, ale to pak vychází na hodně peněz. Poslední verze naší snahy je založená právě jen na sake. A cenu jsme daly tak příznivou, že kdo té nabídky nevyužije, tak je to mottainai. Osm druhů excelentního sake jen za 1 000 Kč a navíc, abyste se během večera cítili dobře, Miyabi přidá misku hodně dobré rýže, hodně dobré misoshiru a hodně dobrého tsukemono. K sake je potřeba se propít a my vám chceme pomoci. Japonské umění i všechno, co má hodnotu, je třeba vršit opakovanou zkušeností. Věříme, že se postupně podaří vytvořit dostatečně velkou skupinu zájemců, kteří se budou na Miyabi Sake Omakase večery těšit. Aby byl zážitek milovníků sake hodně intenzivní, setkání budou v zenovém domečku, který nabízím jen výjimečně. Vstupné na tuto akci můžete zaplatit ZDE.
Krásu zenového domečku si můžete užít také tuto sobotu 14. června. Z Japonska přijíždí mistr Omotesenke školy čajového obřadu pan Soju Nakazawa, který se už loni v tomto čase s vámi o své umění podělil. Bylo by absolutně mottainai, kdybychom vás nepozvali na ochakai – čajové setkání. Taková příležitost se nepromarňuje! Kdy jindy se jako host můžete s mistrem Soju setkat a prožít jeho otemae, vypít si čaj jím připravený a sníst si cukroví, které jeho oblíbená Kyotská cukrárna speciálně připravila pro tuto příležitost čaje pro vás v Praze. Udělejte si proto včas závaznou rezervaci ZDE na 13:00, ZDE na 15:00 a ZDE na 17:00. Vstupné je 450 Kč a při každém seki může být maximálně 8 hostů.

Ještě jedno mottainai musím přidat. Prosím dejte si do vašich diářů poznámku, že Miyabi má na začátku července několik dní podnikovou dovolenou. Plýtvání vaším časem – mottainai – by bylo, kdybyste dorazili a zastavily vás stažené rolety. Zavřeno budeme mít od 30.června do 7.července.
Užívejte si letního času, jezděte na výlety a ke kulturním zážitkům přidávejte i ty gastronomické. Když promarníte dobré jídlo nebo krásný pocit něčeho výjimečného, je to mottainai!
Vše krásné, Vaše Miyabi Darja
