Objevte Kouzlo Japonské Kuchyně

Wagyu

Naše Restaurace

WAGYU – ten zážitek stojí za ty peníze

Je neuvěřitelné, jak rychle i u nás v Čechách zdomácnělo slovo wagyu. Do nedávna se totiž běžně užíval jen název Kóbe beef. Vlastně jsme byli zpozdilými objeviteli tohoto mramorovaného hovězího masa, které se na jazyku rozplývá, protože první byli cizinci osadníci už v roce 1866, když v přístavech Yokohama a Kóbe poprvé ochutnali maso z japonských krav. Chutnalo jim mnohem víc než hovězí, které do té doby jedli, a začali mu říkat Kóbe beef. Kóbe, protože první krávy pro oficiální potřeby cizinců byly poraženy právě blízko města Kóbe. Takže Kóbe nebo wagyu? Doporučuji wagyu. Wagyu je mnohem širší termín a skrze něj si můžeme rozšířit obzory. Ano, posledních pár let už běžně rozeznáváme mramorované hovězí z různých částí Japonska. Určitě i vy znáte hovězí z Tottori, které nabízí skupina Ambiente, Yonezawa wagyuu z oblasti Tokia a nebo Miyazaki wagyu, které rádi používáme v Miyabi. Většinou se nejedná o různá plemena krav, ale spíše o názvy, které vyjadřují místa, kde jsou krávy vykrmeny až do porážky. Když se řekne japonské wagyu, tak z 97% jde o stejné plemeno vyšlechtěné na počátku 20. století z černého skotu Tajima křížením se skotem ze západních zemí, většinou z Evropy. Slavný býk, který symbolicky stojí na počátku, je Tajiri-go z plemene Atsuta tsuru. Tsuru znamená kravský titul, něco jako plemeno.

Zaujalo mě, že japonské krávy, ještě z dob před tím než se Japonsko po dlouhé izolaci otevřelo obchodu s cizími zeměmi, byly ceněny pro svou mírnost a pro svou poslušnost. A taky nebyly moc velké a všude se vešly. Nejzajímavější informace ale je, že nebyly na jídlo, byly spíše pomocníky v hospodářstvích. Lidé tehdy nevyráběli ani sýry ani jiné mléčné výrobky a mléko nepili. Máslo, které mají dnes Japonci tak rádi, bylo symbolem něčeho, co je cizí. Nevhodné. Když se řeklo, že něco voní (smrdí) po másle, bylo to hanlivé. Bataa kusai. Pamatuji se, že když jsem se do Japonska přistěhovala na konci sedmdesátých let minulého století, tak koupit si v obchodě třeba tvaroh, to byl problém a hodně drahá lahůdka. Drahé bylo i hovězí maso a já se vždy těšila, až dojedu na prázdniny do Čech a dám si pořádný kus masa. Ani dnes není hovězí maso v Japonsku laciné, tedy zvláště to, kterému se říká wagyu. To je stejně drahé, jako je pro nás tady. Wagyu prostě drahé je.

Já sama, ač jsem žila v Japonsku patnáct let, jsem ochutnala Kóbe beef v restauraci v Kóbe až když už jsme měli čtyři děti a v Japonsku jsme ani nebydleli. Konečně jsme si to mohli dovolit a navíc, bylo to něco, co jsem chtěla zažít. Velmi proto chápu vás všechny, kteří chcete wagyu ochutnat v té nejlepší kvalitě a v nejvhodnější úpravě. Je to lahůdka! Mimořádná! Vydat ty peníze stojí za to!

Důležité ale je si ověřit, odkud to konkrétní hovězí pochází, abyste nebyli oklamáni. Když je to wagyu z Japonska, tak na obalu najdete informace, které vás dovedou až k porážce daného kusu a vy zjistíte i celý rodokmen do třetího pokolení. To je pro každého japonského producenta absolutně závazné a stanovené zákony. Budete vědět, zda váš steak je z wagyu skotu kuroge, akage, mukaku nebo nihon tankaku. Nebo dokonce zda se jedná o japonské původní, nekřížené plemeno, kterému se říká zairai. Budete vědět, jakou má maso známku výtěžnosti a jaké hodnocení má mramorování, barva, textura, pevnost a lesk. Výtěžnost vás asi nebude tolik zajímat, ale kvalita masa ano. Kvalita je daná za 1. mramorováním – sashi, za 2. barvou, za 3. pevností a texturou a za 4. leskem a kvalitou tuku. Stupnice hodnocení je od 1 do 5, přičemž 5 je nejvyšší známka. A samozřejmě vás zajímá vzhled daného mramorování, dále jaké je aroma při zahřátí na 80 stupňů, jaká je rozplývavost a lahodnost chutě v ústech a jaký můžete očekávat zážitek umami.

Je určitě velký rozdíl, zda máte před sebou na talíři Americké wagyu, Britské wagyu nebo třeba i české. U každého wagyu záleží na tom, jak velký je japonský genetický podíl, protože čím je daný kus wagyu čistokrevnější, máte i větší jistotu vlivu hydrosykarbosylových kyselin bohatých na sladké aroma, stejně jako vlivu kyseliny olejové, která způsobuje, že se maso rozplývá v ústech. Maso obsahuje také kyselinu inosinovou a glutamovou, které jsou základem chutě umami.

Jak vidíte, svět wagyu je bohatý a je dobře se ponořit do jeho tajů. Mnoho vám může o wagyu říct úžasný pan Josef Müller, který s celou svou rodinou vede s velkým zapálením a láskou rodinnou farmu v Měticích blízko Pardubic a je jedním z prvních ne-li prvním, kdo s wagyu v Čechách začal. Farmu jsem navštívila několikrát a moc se mi líbilo ve veliké vzdušné stáji, kde si jeho skot poklidně pochutnával na směsích, které vypadaly tak dobře, že jsem si taky vzala. Chutnalo mi! Hodně. Pan Muller s jeho velkorysostí nám každý rok poskytne maso ve skvělé kvalitě se vstřícnou cenou, abychom mohli wagyu skrze Miyabi propagovat. Nemůžeme mít jeho wagyu v denní nabídce, ale pořádáme občasné Dny wagyu, kdy hosté mohou porovnat wagyu od Pardubic s některými wagyu z Japonska. Vždy se na ty dny těším, protože i já si můžu udělat radost. Wagyu radost!

Pamatuji, jak jsem jako japonská maminka hospodyňka stávala před oddělením s masem v samoobsluze Meiji a toužebně se dívala na slabé plátky hovězího masa, které se tak dobře hodily třeba na sukiyaki. Miluji sukiyaki! Byli jsme mladá rodina s běžným platem mladého pracovníka, a hovězí jsme si mohli dovolit jen málo kdy, a když, tak maximálně 200 gramů na rodinu. Občas si taky vzpomenu na to, jak jsem urazila a rozzlobila svého japonského muže, když mě pozval na shabushabu v Kyotu do jedné nóbl restaurace v proslavené Pontochó čtvrti, a já se durdila, že toho masa je málo a že bych si radši dala pořádný steak. Byla z toho naše první hádka a oba jsme tehdy v duchu rozvažovali, zda bychom si neměli tu naši svatbu raději rozmyslet.

Nerozmysleli jsme si a díky osudu za nějakých pár let vznikla Miyabi v Praze. Jsem ráda, že můžeme vám hostům nabízet Wa tedy Japonsko a s ním harmonické prostředí s harmonickými vztahy, protože to všechno znak wa znamená. Wa je začátkem slova wagyu a je moc dobře, že wagyu nepodlehlo počeštěnému zápisu na vagjů, protože pak by se vytratil obrazný význam znaků, že je to záležitost japonská wa 和a že se jedná o krávu, tedy hovězí – gyuu 牛. Když budete wagyu vyslovovat, prodlužte u na ů, protože kráva a hovězí je gyuu, tedy dlouhé. A jestli vám to pomůže, můžete si i říct, že je to dlouhé, protože japonské krávy jako druh mají za sebou dlouhou cestu k dnešnímu wagyuu. Určitě se datuje od 14. století nebo spíše déle a největší šok a přelom nastal právě tehdy, kdy se Japonsko otevřelo světu. V době Meiji. Tehdy Japonci svoje výjimečné krávy objevili spolu s námi cizinci. A vidíte, dnes jsou japonské krávy wagyuu známé po celém světě a farmáři nestačí jejich maso produkovat a distribuovat. Ještě maličkost – je dobře vědět, že ne všechny krávy, které v Japonsku vykrmují, jsou wagyuu. Těm jiným se říká jen místní a jsou bez Wa. Wagyuu jsou jen ty výjimečné, jejichž maso je tak moc dobré, že stojí za to vydat za zážitek s ním pomalu celou výplatu. A nebojte se, že vám to tučné ve wagyuu uškodí. Wagyuu olej je podobný olivovému oleji. Obsahuje mononenasycenou omega-9 mastnou kyselinu ve vysoké koncentraci a odbourává LDL, tedy špatný cholesterol, aby nám nekornatěly tepny.

Přeji vám zdraví a přeji vám wagyuu! Vaše Miyabi Darja

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings