Řasy – surovina pro přežití lidstva Wakame, druh mořských řas, je jednou ze surovin budoucnosti. Lidstvo se bude chtít uživit....
Přátelé! Blíží se Den Sushi. Léta jsem si myslela, že je to den mezinárodní a jako takový jsme jej v...
Přátelé, chcete být na chvíli umělcem/umělkyní a vytvořit plod harmonie? Ano? Pak se nechte pozvat do světa japonských wagashi. Malý...
Byly dřív onigiri nebo nigiri? Slovo je od stejného základu. Znamená něco uchopit a mačkat. V tomto případě rýži. Rýži,...
Tsukemono jako prestižní povolání Jako se vinař cítí téměř umělcem, v Japonsku je to podobné s tvůrci nakládané zeleniny tsukemono....
Třicet druhů? A za den? Takhle jsem se divila já před čtyřiceti lety, kdy jsem tohle slýchávala od japonských hospodyněk....
Milí hosté Miyabi! Název gobo, což je jméno mojí hodně oblíbené japonské zeleniny, asi neznáte, ale jemu příbuzný lopuch, co...
Japonsko leží na druhé straně zeměkoule. Tamní lidé jsou tedy naši protinožci. I myšlení mají jakoby obrácené naruby. “Ano” znamená...
Přátelé! Máme listopad. Jablka už jsou dávno sklizená. Na stromech zbyly tak jedině kdoule. Kdoule Víte, co je to za...
Když se řekne hagi, hned mi v mysli vyskočí představa nějakého krásného šálku z keramické oblasti, které se říká Hagi....
Podávat si ruce je pro mezilidskou komunikaci nesmírně důležité, protože ztělesňuje blízké spojení. Přátelství. Touhu předat dobrou zprávu. V paměti...
Milí přátelé! Je září, je měsíc Měsíce. Ano, v Japonsku je to – nejméně od dob Heian v 9. století...