- akce již proběhla.
OCHUTNEJTE MOCHI!
14. 1. 2022 - 28. 2. 2022
140KČMochi jsou stále populárnější. Je to jídlo z mochi lepkavé rýže, které se také říká Sweet rice. Mochi může být jako příloha a nebo na sladko jako dezert v podobě oblíbeného mochi daifuku. Při slavnostních příležitostech se mochi utlouká v dřevěné díži velkými palicemi. Takovou jednu máme vystavenou u nás v Miyabi. Máme i ty palice. Mochi je národní jídlo a jen málo Japonců si mochi odpustí, dokonce ani hodně staří lidé, u kterých je nebezpečí, že když dobře nekousají, mochi jim uvízne v krku. Je to prostě lepkavá hutná hmota, kterou ale určitě musíte ochutnat! V našem oshiruko nebo v řase nori se sojovou omáčkou.
Malé červené azuki fazolky jsou základem azukianu, hmoty, kterou najdete v mnoha druzích wagashi. Dělá se z nich také sladká kašovitá polévka, které si říká oshiruko. Do zimních měsíců je tahle polévka jak dělaná. Dává se do ní mochi. Nejlepší je novoroční hranolek, který se opeče na grilu. Nádherně se nafoukne a na okrajích chytí lehce nahnědlou barvu. A protože sladkou chuť je podle japonských zvyků dobré vyvážit něčím slaným, k oshiruko vám se na malý talířek přidáme žlutý takuan – naloženou ředkev daikon. Jídlo můžete mít jako dezert, ale leckdo si vezme oshiruko jako lehký sladký chod, podobně jako jíme třeba omeletky se zavařeninou. Oshiruko si zamilujete!