NEWSLETTER 13.6.2024

Milí hosté, milí přátelé!

Čas letí, je červen a brzy začnou letní prázdniny a dovolené. Už se chystáte? Než se ale rozjedete, zajděte ještě posedět do Miyabi. Je to taky takový výlet do jiných zemí. Do Japonska za dobrodružstvím.

Velké gastronomické dobrodružství můžete u nás zažít 18. června, kdy je Mezinárodní den sushi a my si pustíme fantazii z řetězu a připravíme pro vás šíleně neobvyklé sushi. Mezinárodní den sushi si zaslouží extra zážitek, ne? Možná se divíte, že i v červnu je Den sushi – tedy ne jen v listoapdu, jak to mnoho let slavíme v Miyabi našimi Sushi tabehoudai večery. Listopadové slavení má původ v Japonsku a to červnové, přidané, má své loby v mezinárodní komunitě kolem sushi. Sushi dobývá svět! Restaurace se sushi najdete na svých letních cestách leckde a prosím, dejte pozor, když budete vybírat – některé nemusí být kvalitní a to dokonce ani ty hned u moře.

Už dlouho myslím na všelijaké ujeté sushi a do tohohle dobrodružství se pouštím s odvahou a radostí. Prázdninově. A protože ve mně od návštěvy čajového mistra pana Soju Nakazawa minulý měsíc rezonuje japonská idea UTSUSHI, dala jsem svým nápadům souhrnné jméno Utsukushii Utsushi Sushi. Prosím nepolámejte si jazyk. Utsukushii znamená hezké, krásné a utsushi znamená přenesení, kopie, zobrazení, ale spíše to všechno dohromady. Utsushi věc není originál, ale přitom je to výtvor hodný originálu. Trochu. Vychází z něčeho, co vyvolalo myšlenku a touhu, mít to, co už existuje, ale my si to chceme vytvořit a vychutnat nově a v našem kontextu věcí. Prostě uděláme si to podle našich podmínek a okolností. S tím, že v Utsushi musí být současně i to původní. Trochu. Někdy i hodně. Jako v tom čajovém šálku pana Nakazawa, šálku, který byl Raku ale byl to Raku soudobého umělce, jiný než všechny Raku, které jsem kdy viděla, a přesto ano, byl to Raku.

Tak nevím, zda jsem vás zmátla či navnadila. O jakých sushi vlastně uvažuji? Mám prozradit všechno? Radši ne. Určitě se ale můžete těšit na novou rolku s foie gras tempurou, na rolku exotickou s letním ovocem nebo na rolku ala naše Praha nigiri. Čekají na vás originální nigiri s neta v bílé a červené na zdobném stříbrném trojtácku – všimněte si, že to podstatné vám tady neříkám. I když podstatné je i to, že bílá a červená jsou barvy slavnostních příležitostí a tou Mezinárodní den sushi určitě je.

A když už ten Den sushi teď v červnu je, máme pro vás fajn možnost zakoupit si v týdnu od 18.6. do 24.6 na serveru Firmy na zážitky naši nabídku “Sushi – snězte kolik chcete” se slevou. Navíc mimořádně tyto kupóny budou mít přídavek: dva nejšílenější kousky z naší nabídky Utsukushii Utsushi Sushi jako dárek. Můžete zakoupit ZDE.

Takže označte si do kalendáře den 18. červen a udělejte si rychle rezervaci svého stolu. Když bude velký zájem, přidáme ještě nějaký den navíc. Ptejte se na baru.

A ještě k Utsushi. Někteří jste už možná ochutnali Takoyaki Utsushi neboli Darja Sushiyaki. Nejsou z pšeničné mouky a není tam chobotnice, ale kulaté jako správné takoyaki trochu jsou. A hlavně jako takoyaki chutnají. Myšlenka na Takoyaki utsushi se nenechala zahnat. Jsou z futomaki sushi rolky a jsou veskrze zdravé. Náš domácí tonkatsu sos je zkrášlí a vy si řeknete: To je ale dobrota!

Takoyaki jsou jídlem z palety Street food, takže i naše Takoyaki Utsushi jsou podobné. Je to malá porce a možná vám udělá radost jako předkrm a nebo radost někdy odpoledne, kdy si potřebujete odpočinout a něco rychle sníst. Pomatujte – Miyabi je otevřená i odpoledne a příjemné posezení je na naší letní zahrádce pod slunečníky.

Velmi jiným jídlem než takoyaki je naše nová kaiseki nabídka – Natsu kaiseki v design krabičkách. Krabičky jsem pro vás vybrala při své lednové cestě do Japonska a moc se mi líbí. Hosté, co si už letní kaiseki ochutnali, byli nadšení. Je osvěžující a přitom velmi výživné. Použili jsme několik druhů ryb a možských produktů. Výjimečnou surovinou je anago, mořský úhoř, udělaný jako yakizakana jen s Mandolskou solí, aby se chuť této ryby z Japonska nepoztrácela v unagi sosu. Máme i letní dezert – letní youkan s granátovými zrníčky, ovocem a mátou.

Do kalendáře si také poznamenejte termín 1-14.července, kdy bude mít Miyabi podnikovou dovolenou, aby si i naši zaměstnanci mohli se svými rodinami a přáteli udělat výlety, kam budou chtít. Dobrou zprávou je, že čas využijeme k tomu, abychom vyměnili naše staré tatami za nové. Budou vonět po trávě igusa a budou příjemně zelenkavé. To bude krása!

Tak tedy brzy nashledanou v Miyabi!

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi