Objevte Kouzlo Japonské Kuchyně

Nasu - lilek

Naše Restaurace

Nasu - lilek

Lilek je dnes i v českých obchodech k mání po celý rok a přitom ještě na začátku devadesátých let jen málokdo věděl, co je lilek a jaká jídla se z něj dají dělat. Moje babička věděla, moje maminka ne. Možná si to ani neuvědomujeme, ale gastronomie v Čechách urazila za posledních 35 let velký kus cesty. Dokazuje to i lilek. A protože začalo léto, a než se nadějeme bude pokročilé léto, což je ten správný čas pro lilek, hodně z něj vařím a doporučila jsem i svým kuchařům v Miyabi, aby se na lilek zaměřili. Vaříte i vy z lilku? Máte rádi lilek?

V Japonsku je lilek velmi oblíbený a pěstuje se v mnoha odrůdách. U nás málo známý je asi malý kulatý lilek, kterému se v Japonsku říká kamo nasu, což v překladu je lilek kachnička. Kamo. Miloučké! A navíc – je to delikatesa. Jiný neobvyklý typ lilku si podle své představy nazývám hadí, protože je hodně protáhlý. Vypadá téměř jako jiná zelenina, protože je jen lehce nafialovělý. Hodně se používá pro čínskou kuchyni a je moc dobrý. Japonci pokud vím preferují lilek tmavý, jehož slupka je téměř černá, a mají radši menší lilek než nějaké velikány. Důležité je, aby byl lilek čerstvý a tak akorát vyzrálý. Lilek nižší kvality je vhodné použít třeba na yasai itame, což je taková zeleninová míchanice, ve které uplatníte i česnek a zázvor. Nikdy nezapomenu, jak moc mi chutnalo tohle obyčejné jídlo na ostrově Ooshima v souostroví Izushima ve stánku hned vedle pláže. Bylo horko. Hodně horko. Kdo byl v srpnu v Japonsku, dobře ví. Yasai znamená zelenina a itame je typ přípravy, kdy všechno smícháte na troše oleje na pánvi, prostě orestujete to. V yasai itame přípravě bych asi začínala právě tím lilkem, česnekem a zázvorem a postupně přidala další zeleninu, jako třeba cibuli, mrkev a zelí. To proto, aby se lilek dobře zatáhl a stál i v míchanici sám za sebe a pro sebe. Mám ráda, když yasai itame dominuje právě lilek.

Když si budete chtít užít jen a jen lilku, pak doporučuji lilek nakrájet na plátky a orestovat tak, že postupně olej přiléváte, aby nebyl lilek nasucho. Často jsem dělala do plátků nožem mřížku, aby se olej rychle zapil a lilek rychle změknul. Zlatavě zahnědlý lilek postupně přendejte do misky, nastrouhejte na něj čerstvý zázvor a zalijte trochou dobré sojové omáčky. Jak budete vrstvit orestovaný lilek na sebe, vždy znovu přistrouhejte zázvor a zalejte sojovou omáčkou. Jídlo můžete podávat teplé i vychlazené. Když máte jen trochu lilku na jednu pánvičku, udělejte místo plátků nepravidelné skrojky a ty orestujte pod pokličkou a na závěr přidejte světlé miso. Trochou sojové omáčky můžete chuť doladit a přidat umami.

V hodně parných dnech někdy není chuť na nic, kde je moc oleje, a pak doporučuji udělat lilek vařený. Nasu nibitashi. Slovo nasu už víte, to je lilek. Kousky nasu prostě chvíli vaříte. Spolu s kousky zázvoru. Samozřejmě, když je to jídlo japonské, vše se vaří v dashi, tedy vývaru z kombu řasy a katsuobushi hoblinek z tuňáka katsuo. Silný vývar s trochou sojové omáčky vám udělá nádhernou umami chuť a tu můžete ještě zdůraznit tím, že na hotové jídlo si dáte katsuo hoblinky jako ozdobu. Já jím i ty kousky uvařeného zázvoru, určitě jsou zdravé. A šťávu vždy vypiju, protože z misek se může pít, taková je etiketa. Nic nezůstane. Nejlepší je tohle jídlo vychlazené, ale může se podávat i v pokojové teplotě nebo i teplé. Podle chuti!

Jak píši, vybavil se mi zážitek z letního Hokkaida, kdy jsme si v jednom přístavním baru objednali lilek, abychom měli něco ke sklenici piva. Kuchař před námi lilek pekl na žhavém uhlí; chvíli v hliníkové folii a pak bez. Když byl lilek měkký, jen jej rozkrojil na půl a podával. Na dochucení jsme měli, pokud vůbec bylo třeba něco přidávat, jen sojovou omáčku. Nikdy jsem tak dobrý lilek nejedla. Nebyl velký. A určitě byl vypěstován s velkou péčí. Asi i proto byl tak dobrý. Samozřejmě, že jsme jedli i slupku, protože japonské lilky mají slupku měkkou a hodně dobrou. Japonci lilek neloupají. Objednali jsme si ještě jeden lilek, protože to byla absolutní lahůdka a povídali si o lilcích. O podstatě lilku! V Japonské etiketě je to tak správně. Protože jsme jedli lilek, lilek byl v té chvíli naším středem světa.

Hodně oblíbené japonské jídlo je lilek zapečený s miso. Miso může být doladěné třeba yuzu citrusem nebo koshou pepřem nebo obojím dohromady a může to být miso světlé nebo hodně tmavé. Každý kousek pak je jiný zážitek a všechny jsou skvělé. Jídlo můžete udělat tak, že lilek nakrájíte na příčné plátky v tloušťce tak centimetr až dva, nejprve vhodíte na chvilinku do fritézy nebo orestujete na pánvi do měkka a pak dáte pod gril samozřejmě s miso hmotou navrch a grilujete z vrchu. Podáváte horké. Tomuhle jídlu se říká nasu dengaku a je typické pro shoujin ryori, tedy klášterní bezmasé jídlo. I na dengaku musíte mít ale dobré lilky. Takové, z kterých není cítit žádná chemikálie a které mají pevnou dužinu. Pro jistotu bych volila lilky menší, lehce protáhlé, aby byl každý plátek v podobné velikosti. Na letní grilování je to skvělé jídlo, i když grilovat potřebujete i z vrchu. No poraďte si! Může použít i flambovací pistoli.

Možná si už nyní vaříte z lilku různá svoje oblíbená jídla i proto, že chcete svému tělu dodat draslík a fosfor. Lilek je na tyto prvky bohatý. Co třeba plátky obalené ve strouhance a usmažené jako řízky? Já je s oblibou připravuji. Jednoduché a hodně dobré. Dužina trochu připomíná houby. Možná si děláte italskou míchanici, jejímž základem je lilek, paprika, cibulky a česnek a to vše pečete v troubě s olivovým olejem a balsamic octem, a nebo milujete tureckou specialitu, kdy lilek upečete a dužinu utřete a smícháte s česnekem a jogurtem. Tohle jsou totiž tři moje oblíbená nejaponská lilková jídla, ale vězte, lilkových jídel je na světě nespočet. Zvláště ve Středomoří, kam v létě mnozí jezdíte na dovolené. Velmi doporučuji vyzkoušet japonská jídla, i když nedocestujete až daleko do Japonska. Stačí do Miyabi. Jsou to jídla velmi jednoduchá, zdravá a hodně dobrá!

Oslavte lilek! Právě teď je jeho nejlepší čas. Lilek je zelenina léta! A až budete zase jíst lilek, zenově se na něj soustřeďte a … na chvíli se staňte lilkem!

Vaše Miyabi Darja

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings