Milí hosté, milí přátelé!
Nový rok se nám otevřel. 2025. Akemashite omedetou gozaimasu! Blahopřejeme! Vítejte v něm a přijměte zaslíbení všeho dobrého! Podle čínského kalendáře to bude rok stromového hada – zeleného hada, který splývá se zelení stromů. Když na jaře raší na stromech nové listí, vše je svěží a mnohé se teprve rodí. Dodejme si tedy odvahy, abychom i my lidé byli v roce hada odvážní k novému a tvořiví v tom nejlepším slova smyslu. Určitě chceme být moudří. Moudří bez slizu zlých úmyslů.
Přemýšlím, jaké jídlo bych mohla v symbolice lesního hada navrhnout. Bude to rolka, ale ještě pracuji na její finální formě. S Novým rokem jsme vyšli s novým kaiseki menu – zimním kaiseki menu. Věřím, že vás potěší svou noblesou. A protože prožíváme chladné dny, náš zkušený kuchař Jára pro vás udělá vaše oblíbené jídlo oden, které má také rod zimní. Můžete si oden objednat s sebou a nebo si ho sníst v naší restauraci, ale musíte si ohlídat dny, protože Jára bude mít oden připravený v pátek 24. ledna a bude jen do vyprodání dané várky. Záměrně volím slovo várka, protože jak víte, oden se pomalu a dlouho vaří, aby se vývar a jednotlivé kousky různých druhů dobrot dobře sesnoubily a vzájemně ovlivnily. V našem odenu z poctivého dashi vývaru budou sepiové kroužky ika, konnyaku, mochi v aburaage, tofu ganmodoki s hijiki řasami a gobo, tofu age, vajíčko, daikon, renkon a kombu řasa. Cena je 330,- Kč.
Až se budete do Miyabi chystat, prosím nezapomeňte na důležitou informaci a tou je, že od letošního roku bude mít Miyabi pondělky jako zavírací den. V tyto dny se budu snažit Miyabi využít na mimořádné aktivity, při kterých chci představit různá wagashi, tedy japonské cukroví. První, co muhu slíbit je pondělek 10. února v podvečer, kdy budeme mít čerstvé mochi, uhnětené v mochi přístroji z mochi rýže. Volnými pondělky jsem navíc chtěla vyhovět přání našeho personálu, aby měli dny, kdy se mohou jako kolektiv setkávat nejen pro utužení přátelství, ale také příležitost k širšímu poznávání japonské kultury.
V únoru navážeme na průvodcované Omakase večery s panem Saito. Je to pro vás možnost ochutnat mimořádné suroviny v mimořádném provedení v devítichodovém menu. Během roku bych chtěla k Omakase pozvat i kuchaře ze zahraničí a oslavit tak výročí, které letos Miyabi má. Významné výročí – bude nám třicet let! Miyabi jsem otevírala 5. 5. 1995.
S fotografem Matějem Dereck Hard bychom chtěli pro tu příležitost výročí uspořádat výstavu z vybraných fotografií, které jsme za několik posledních let společně pro Miyabi vytvořili. Moc se na to těším. Chystám i několik ochakai (čajová setkání) s čajovými mistry, výstavy kaligrafie i semináře japonského tance a já se moc těším na přátelé, kteří nás přijedou z Japonska podpořit. Je mnoho co vzpomínat. Třicet let je přeci jen velký prostor. Znáte japonské slovo goen? Přeneseně to může být stylová pěti yenová mince, ale správně je to něco jako osudové setkání. A vězte, že skrze Miyabi bylo těch osudových setkání hodně. Nesmírně mě tito lidé obohatili a já jsem jim všem vděčná. Děkuji!
Děkuji i vám, našim hostům. Někteří k nám do Miyabi chodite mnoho let a přivádíte i své přátele a známé. I tady vnímám osudové goen. Svázání, provázání. Někdy i uzel. Na uzle v těchto dnech myslím docela intenzivně, protože jsem na lodi, na malé staré plachetnici, co se jmenuje Freelord, a bez dobře uvázaných lan by loď nedržela u mola v přístavech. Navíc počítáme námořní uzle, abychom se posouvali vpřed – se správným větrem a s úsměvem na tváři.
Přeji i vám, abyste pluli dny roku 2025 účinně a radostně! Akemashite omedetou gozaimasu!
Vaše Miyabi Darja