Milí hosté, milí přátelé!
Slavíte Sv. Valentýna? A slavíte s láskou? V Japonsku je to svátek nový a bez tradice. Svůj osobitý výraz si ale už bezpečně našel – Valentýn je plný čokolády. Choko srdíček. Nejkrásnější je upřímné honmei choko, ale může být i giri choko z povinnosti nebo choko ze soucitu – onasake choko.
Někteří z vás, když se blíží 14. únor, se děsíte záplavy růžových srdíček všeho druhu. Chápu. Argumentem, proč Valentýna ne, může být, že ten celý humbuk kolem je často plný neupřímnosti. Mnoho srdíček a málo lásky. Ale to už je na každém z nás. I v Miyabi valentýnská jídla přizdobíme srdíčky. Myslíme to upřímně – honki. Jsou jen z řepy a ta je – honmono. Miyabi honki honmono srdíčka mají za úkol napovědět, že slovo láska by mělo být použito jen jako upřímné pojmenování – honmei. Tato trojice japonských slov – honmei, honmono, honki (pravé jméno, pravá materie, pravý cit) vám bude klíčem k tomu, abyste přišli na to nejlepší, co vaši lásku zviditelní.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_1024,h_709/https://www.miyabi.cz/wp-content/uploads/2025/02/Hearts-Red-tatami-M-1024x709.jpg)
Až budete vybírat z našeho valentýnského menu, určitě si přečtěte i blog, v kterém jsem vyjmenovala všechna valentýnská choko, co je znám. Populární choko je tezukuri choko, tedy choko, které sami vytvoříte z čokoládové hmoty. Také vás zaujme gyaku choko, to je choko, kdy nedává žena muži ale muž ženě. V Japonsku totiž Valentýna pochopili trochu jinak než v naší západní kultuře, ano, je to naopak – srdíčka dávají ženy mužům. V Miyabi, které je nejbližším Japonskem, dáme proto všem mužům čokoládu. Ale jen 14, 15 a 16. února, kdy budeme v Miyabi Sv. Valentýna slavit. Pospěšte si s rezervací ZDE! (Dne 14.2.2025 od 15:00 je možná rezervace pouze se zaplacenou rezervační zálohou ve výši 300 Kč/osoba. Ta Vám bude odečtena při platbě. Placená rezervace se dá zrušit nejpozději 24hod předem).
A jestli si tentokrát nevyberete (i když nás to bude mrzet) pro vaše slavení Valentýna Miyabi, vybírejte podle Gault&Millau, čtěte [gO e mijO], protože máte nově k dispozici českou verzi této světově vyhlášené příručky o skvělých restauracích. Miyabi je mezi nimi zahrnuta!!! a my máme spolu s vámi velkou radost. Získali jsme 11 bodů z 20 a tedy jednu žlutou prestižní kuchařskou čepici. Vážíme si toho a budeme se tím víc snažit udržet si postavení mezi nejlepšími a nejzajímavějšími českými restauracemi. Kdo za Gault&Millau stojí? „Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v šedesátých letech minulého století jako reakci na do té doby sešněrovaná hodnoticí pravidla jiných průvodců. Vytvořili pružný systém hodnocení založený na kombinaci udělování symbolu kuchařské čepice („toque“) a bodů. Definovali kulinářské desatero takzvané „Nouvelle Cuisine“. Díky svému přístupu a práci se v roce 1980 dostali na obálku prestižního časopisu Time a jejich systém pomohl k objevu mnoha gastronomických talentů. Aktuálně Gault&Millau působí ve Francii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, České republice, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzii, Spojených arabských emirátech, Japonsku a časem se rozšíří rovněž na Slovensko a do Maďarska.“ A jaká je jejich mise v ČR? „Naším posláním v Česku je sloužit jako kompas v rozmanitém a neustále se vyvíjejícím světě kulinářství. Zdůrazňovat výjimečnost a kvalitu, a prostřednictvím důvěryhodného a objektivního mezinárodního hodnocení restaurací inspirovat hosty k objevování nových chutí a prostředí. Naší vizí je navrácení kvalitních restaurací lidem a nadšené zákazníky restauracím.”
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_1024,h_683/https://www.miyabi.cz/wp-content/uploads/2025/02/Gaullt-MIllau-2-1024x683.jpg)
Ano, i to je naší vizí – přicházet se zajímavou nabídkou, abyste byli našimi nadšenými zákazníky. V Miyabi k tomu přispíváme nejen kvalitní gastronomií, ale i kulturními zážitky, protože japonské jídlo a japonská kultura se nedají rozdělit.
10.února v 18:00, i když má restaurace každotýdenní zavírací den, si uděláme Mochi slavnost. Mochi rýži nám sice utluče přístroj, ale výsledek, tedy koláčky mochi, budou stejně chutné a hlavně, popřejeme si přátelsky, abychom v tom roce dřevěného hada byli skutečně šťastní. Vstup je zdarma, vítané jsou i děti a můžete si svůj koláček i umačkat. Není to jednoduché, protože těsto se hrozně lepí.
23.února, to je neděle, a pak ještě ve čtvrtek 27. února vás uvítáme v zenovém domečku ke komornímu koncertu mladého japonského hudebníka, hráče na ryuteki flétnu, Nobu Goto. Narodil se do rodiny obhospodařující chrám starý více než 1300 let a sám je šintoistickým knězem. Nyní studuje na Tokijské universitě umění, na fakultě hudby. Koncert začne v 18:00, ale můžete přijít i o půl hodiny dříve, protože připravíme čaj a osembe a můžete si vychutnat milé japonské prostředí. Vstupné na oba koncerty je 230 korun a je vhodné udělat rezervaci na miyabi@miyabi.cz. Koncert vás naladí k jídlu a nebo vám hudba poslouží jako předehra ke shlédnutí japonského filmu. V rámci Eigasai bude totiž toho 27. 2. od 19:30 v kině Lucerna promítán film „S čím vlastně bojuju“. Program pro letošní Eigasai najdete ZDE!
Letošek se pro Miyabi bude nést v duchu třicátého výročí, co existujeme. Moc si přeju, abyste vždy cítili, že se snažíme být honki a předávat honmono, aby Miyabi dostála svému jménu stylu a eleganci a byla honmei. Honmei, honmono, honki. Pravé jméno, pravá materie, pravý cit. Je to vize i závazek.
S přáním všeho krásného, Vaše Miyabi Darja
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_1024,h_576/https://www.miyabi.cz/wp-content/uploads/2025/02/VALENTYN-M-139-1024x576.jpg)