NEWSLETTER 23.9.2024

Milí přátelé, milí hosté Miyabi!

Vítejte zpátky z cest! Je září, dokonce už téměř konec září. Zem postihly ničivé záplavy a my slyšíme příběhy lidí, kterým se naráz zbortila i každodennost. Jak rádi by ji měli. Proč zrovna oni? Není na to odpověď. V Japonsku by asi poradili příslovím Unpu Tenpu. Dobře se to pamatuje – Unpu Tenpu. Ale říkejte někomu, komu uplaval dům, že se má smířit s osudem. Přesně tohle totiž Unpu Tenpu znamená. Osud nech na osudu.

Je podzim a přestože má krásné barvy, je i plný smutku. Taky je vám divně teskno, když se brouzdáte napadaným listím? Obraz kupy listí mě provázel, když jsem promýšlela Miyabi podzimní nabídku. Naváté listí. Fukiyose. Fuki (od slovesa fuku) znamená foukat, a yose (od slovesa yoseru) znamená dát stranou, shrnout. Chtěla jsem vytvořit talíř, kde by to všechno bylo na jedné hromadě a byl to podzim. Snad se mi to podařilo. Na talíř Nami Vítka Kawasumi jsem nechala navát japonské dobroty, co jsou spojené s podzimem. Exotické brambory a houby několika druhů, podzimní zeleninu a taky kachnu. Tentokrát se setkáte i s hlubokým talířem Nami souboru. Polévkovým. Polévka je z dýně a na hladině jako na měsíci je zajíček. Ne skutečný, ale vykrojený z ředkve. Asi znáte japonský příběh o zajíci, který dal sám sebe poutníkovi za potravu, a poutník ho pak s láskou vzal s sebou na nebe. Tsukimi znamená dívání se na měsíc a právě toho zajíčka byste tam mohli vidět. Zajíček symbolizuje dlouhověkost, štěstí a blahobyt. A to si všichni přejeme! Pro sebe i pro druhé. Když nenajdete zajíčka na měsíci, určitě bude v té naší polévce a třeba vám i to štěstí přinese. Důležité je věřit, že bude dobře.

Podzimní je i nové kaiseki vyměněné za to letní. Chutnalo vám? Snad ano. Krabička zůstává stejná, ale mističky a nádobky a obsah je jiný. Podzimní. Nechte se překvapit. Je krásné. Je chutné. Je skvělé. Aki Kaiseki. Jestli jste nestačili zajít na letní kaiseki, tentokrát svůj zážitek nenechávejte na potom. Uteče jako zajíc v poli.

V Miyabi budeme mít i další zajímavý program a nabídku. 10. října s mistrem Saito připravíme váš oblíbený Omakase průvodcovaný večer. Už se moc těším. Vlastně jsem si už tři měsíce neoblékla kimono. Z průsvitného modrého letního kimona skočím rovnou do kimona s podšívkou a v podzimních barvách. A podzimní budou i jídla, která vám nabídneme. Samé delikatesy. V devítichodovém menu šest vyplní sushi a sashimi, já navrhnu tři jídla a pak je dezert. Už se stalo tradicí, že poslední chod je z wagyuu. To dodržíme. Rezervační zálohu můžete zaplatit ZDE.

Aby podzimu nebylo dost, zveme vás na Akimatsuri, které pořádá japonská komunita v Čechách. Miyabi už mnoho let místní Japonci zvou, abychom se spolupodíleli, a my si toho velice vážíme. Každoročně nabízíme karei rice. Musíme si na to půjčit velké hrnce a ráno ten den i kuchyň spřátelené restaurace U Kroka. Určitě na Akimatsuri přidáme i další oblíbené stánkové produkty Miyabi jako je wagyuu nebo aburabozu futomaki. Doufejme, že hezké počasí vydrží a hlavně aby nepršelo. Upozorňujeme na to, že letos museli pořadatelé na poslední chvíli změnit místo, kde se Akimatsuri bude dít. Snad tam všichni v pořádku dorazíte. Zapište si – 6. října od 12:00 hod, baseballový stadion Eagles Praha (Pálkařská 225, 140 00 Praha 4-Krč). Více podrobností ZDE.

Taky se můžete těšit na vaše oblíbené Sushi Tabehoudai. Jako každoročně nabídneme tuto přejídací hostinu 1. listopadu. Večer je vždy rychle vyprodaný, tak si určitě udělejte rezervaci. Cena bude sice trochu vyšší než loni, ale stále přijatelná. I já se těším, až se s vámi milými hosty pozdravím.

A na závěr přidávám zprávu s velkým Z – no je to bomba! Viděli jste někdy úplně z blízka nějaký kostým z divadla Kabuki? Já ne, ale uvidím. U nás v Miyabi! Vy můžete taky! Oslovil mě japonský umělec jménem Senju Einojo, že on a japonská tanečnice Senju Honoka budou mít představení v Paříži a pak v Ostravě, a protože mezi tím budou dva dny v Praze, že bychom mohli něco malého uspořádat v Miyabi, protože slyšel, že Miyabi má krásné prostory. A to něco bude 17. 10. a bude to velkolepé! Odpoledne od 14:30 do 16:30 v zenovém domečku budete moci shlédnout, jak se kostým obléká a jak se herec líčí. Pak od 18:30 můžete – a zase v zenovém domečku – shlédnout čtyřicetiminutové představení v kostýmu lva z Kabuki tance Renjishi. V 19:30 přijde Senju Einojo v kostýmu mezi hosty na deset patnáct minut i do kamenné restaurace, takže kdo tam chcete v tu dobu být, budete mít zážitek! Udělejte si už teď rezervaci na vaši večeři než bude restaurace obsazená. Bude to mimořádná příležitost. V zenovém domečku pak nabídneme od 20:30 ještě jedno představení, tentokrát bude Senju ne v kostýmu Kabuki, ale v hakama a bude hrát na shamisen a tanečnice předvede svá taneční čísla. Pak plynule přejdeme ve volnou zábavu jak v domečku tak venku ve dvoraně Miyabi, aby i ti, na koho se nedostanou lístky na jednotlivá představení a nebo nebudou ten večer v Miyabi na večeři, se budou moci s našimi mimořádnými hosty sejít a popovídat. Večírek po programu. Připomínám, že do zenového domečku se vejde vždy maximálně 14 hostů, takže pokud se chcete některého z představení a nebo všech zúčastnit, udělejte si prosím závaznou rezervaci. No, není to skvělé, co nás čeká?

Unpu Tenpu. Osud nech na osudu. Tak jo, zkusím to.

Vše krásné, Vaše Miyabi Darja

Dovolte mi přidat ještě podzimní haiku, která se vloudila do mé mysli:

Šepot starce? Ne
Listí v pádu tance
Zaplavuje zem

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi