NEWSLETTER 10.8.2024

Milí hosté, milí přátelé!

Oslovuji vás a přitom nevím, co napsat. Rozprchli jste se po svých letních dobrodružstvích, jste plni plánů a dojmů … ale možná někteří z vás jen meditují rozpuštěni ve hmotě světa. Jako já teď a tady. Troufale hlasité diskuse mořských racků mi klidní mysl a já si spořádaně a odevzdaně přeji, aby lidé byli šťastní a nemuseli krást a nemuseli zabíjet. To slovo „jen“ jak hodně může znamenat! A jak krásné je děkovat!

Byli jste v posledních dnech v Miyabi? Jestli ne, zajděte, protože máme nové tatami. Podařilo se! Třeba je stihnete čisté a voňavé než je někdo polije sójovou omáčkou a nebo než světlo změní jejich barvu a zajdou. Krása čajového hrnku vzniká s tím, jak mnoho hostů z něho pije, ale krása tatami naopak zaniká tím, jak mnoho hostů na nich sedí. Prostě to tak je, co prospívá jednomu, jinému vadí. Miluji nové tatami! Je to vždy veliká sláva, když jsou oblečené do čerstvé rohože. Pocit čistoty je téměř posvátný.

Mnoho měsíců, dokonce let, jsem usilovala o to, aby přijel mistr Machida z města Tsu z prefektury Mie a jako už dvakrát v historii Miyabi aby naše původní tatami převlékl, ale on mezi tím zestárnul a už se na tak velkou cestu nechce vydat. Našla jsem jiného mistra, mladého a šikovného ze staré tokijské čtvrtě v Asakusa, a všechno se zdálo velmi nadějné, ale bylo to tak nákladné, že jsem se musela projektu vzdát. Nakonec jsme koupili tatami úplně nové od firmy v Německu, která prodává tatami vyrobené v Asii. Tatami pevných rozměrů. Vybrali jsme ty nejkvalitnější a upravili k nim naše místnosti. Mám velkou radost. Je to krása mít nové tatami!

Překvapilo mě, že trh s tatami už se přizpůsobil našim potřebám Evropanů. Nejprodávanějšími tatami jsou tatami v rozměru 200×90 cm a to proto, že se dávají do postelí. Celé tatami místnosti si dělá jen málo kdo a navíc aby architekt přizpůsoboval rozměry domu klasickým tatami, jako tomu je od pradávna v Japonsku, tak to nikoho ani nenapadne. Už tedy neplatí, že čtyři a půl tatami měří vždy 270×270 cm, šest tatami 270×360 cm a že se to jen trochu zvětší nebo zmenší, jestli jsou použity tatami pro dům v Kyotu nebo v Tokiu. Tokijské jsou samozřejmě menší, protože v Tokiu je na všechno míň místa.

Ano Miyabi má nové tatami. Myslím, že je důstojné si na těch voňavých tatami z trávy igusa vychutnat elegantní Miyabi letní kaiseki menu. Vřele doporučuji. A nebo si dejte nějaké sushi, je to lehké jídlo a v létě přijde tím víc k chuti. Musím do Miyabi vzkázat, aby kuchaři připravovali i exotickou rolku s ovocem a květinami, kterou jsem navrhla pro festival Utsukushii Utsushi Sushi. Sushi převtělené do krásy.

Ať tedy vidíme kolem sebe krásu, oslavujeme léto a děkujeme, že je a že jsme. A to i když nám vedro stoupá do hlavy. Přeji vše dobré,  

Vaše Miyabi Darja

    Přidejte se do Rodiny Miyabi
    Chcete sledovat naše novinky? Přihlaste se k odběru novinek a buďte mezi prvními, kteří obdrží zajímavé novinky a inspiraci ze světa Miyabi